Mat og drikke

Grekerne spiser sent, lunsj rundt kl. 14.00 og middag rundt kl. 21.00. På noen restauranter kan det være lurt å bestille bord på forhånd, men på de fleste stedene kan man bare dukke opp uten forhåndsbestilling. Det er vanlig å gi tips. På restaurantene legger man gjerne på ca. 10 %. På barer og kafeer runder man oppover. 

Viner som er produsert på Rhodos har fått fine utmerkelser i Frankrike og Belgia. Merkene Rhodos 2004 og Archontiko har vunnet priser og fått mye omtale. Det finnes to vinfabrikker på øya, Emery og Cair. Vinene fremstilles av druesortene mandilari og athiri, som kun finnes på Rhodos og i Frankrike. 

Når grekerne møtes, går de gjerne på en taverna og spiser mye mat. Man starter alltid med meze – småretter. Det er verdt å prøve fritert eller grillet blekksprut, små friterte marides (fisk), friterte symireker, fritert bakaliaro (saltfisk) med skordalia (hvitløksdipp), friterte revitokeftedes (biffer av kikerter). Til hovedrett spiser man enten kjøtt – grillet paidaki (lam) eller hjemmelaget moussaka (grateng av auberginer, kjøttsaus, poteter og hvit saus). Prøv også pastitsio (makaroniform), giovesti (grateng med storfekjøtt og pastaris) eller fisk. Alle måltider avrundes med sesongens frukt.

Et lite matleksikon:

Moussaka – Gresk lasagne med poteter og auberginer, istedenfor pasta.
Pastitsio – Lagvis kjøttsaus og makaroni.
Youvetsi – Pastarett med kjøtt- og tomatsaus.
Keftedés – Greske kjøttboller.
Saganaki – Fritert ost, kan gjerne være fetaost.
Gémista – Fylt paprika eller tomat.
Dolmádes – Kjøtt- og risfylte vindrueblader.
Souvláki – Grillspyd. 
Kalamáres – Små, friterte blekksprut.
Choriátiki – Gresk salat med fetaost. 
Tzatziki – Yoghurt med agurk og hvitløk.
Feta – Hvit geitost, gresk spesialitet.
Tirópita – Ostepai.
Spana kópita – Spinatpai.
Taramosalata – Rogn blandet med potet, løk og olje.
Yoghurt – Yoghurt med honning (gresk spesialitet).